Hírek

A Bajai Sugovica magasparti szakasznak megtmasztsa, az ptett s termszeti krnyezet vdelmeA projectzr nneply az idjrsi krlmnyek miatt a Duna szll fedett teraszn lett megtartva 2015.09.26-n, melyen a politikusok, a kivitelezk, a hivatal dolgozi s a sajt kpviseli voltak jelen.

Elsknt Fercsk Rbert polgrmester beszlt, majd Zsig Rbert llamtitkr, a trsg egyik orszggylsi kpviselje szlt a jelenlvkhz. Beszdben elmondta, hogy Orbn Viktor miniszterelnk 1999-es itt jrtakor meggrte egy Hthz utcai lakosnak, hogy meg lesz erstve a magaspart, s most lett ebbl valsg. A beruhzs 2014.06.17-n kezddtt, a teljes kltsge 2.243.310.408,- Ft volt, mely az Eurpai Uni s Magyarorszg kormnynak 100%-os tmogatsval jtt ltre. A projekt elsdleges feladata Baja vros kzpontjban, a Petfi hdtl kezddden a Kamars Duna g (Sugovica) 1.300 m-es partszakaszn a mozgsveszlyes partfal megerstse volt. A partfalon gyakorlatilag a megplse utni idszaktl kezdden szleltek s tapasztaltak lejtirny mozgsokat, melyek a partfal krmpontjn lteslt pletek terheinek hatsra felgyorsultak. Talajmechanikai frsok eredmnyeknt megllaptsra kerlt, hogy jelents vastagsg szerves anyagot, valamint sszefgg, Sugovica fel raml talajvizet szleltek.

A projekt ketts clkitzssel kerlt kidolgozsra s megvalstsra, azaz a rzsllkonysg biztostsa rdekben vgzett fldmvek s kmvek megptsn tl a csszs okt jelent vztelents is megoldst vrt. gy a beruhzs keretben az 1:2 arny, megtmasztott rzs kialaktsa mellett 49 darab, tlagosan 125 m hossz szivrgk frsra is sor kerlt, amelyek kpesek a terlet mgtt felhalmozdott felszn alatti vizeket elvezetni. A fejleszts kiemelt rsze volt a Szenthromsg tr partfal felli oldaln a trrekonstrukcis munkk utols szakasza, amely keretben a fels stny partlig trtn megptse mellett a kzvilgts megjtsa s a vros fterhez mlt Baja tpus korlt kerlt elhelyezsre. A projekt keretben megvalsult mszaki megoldsok hatkonysgt monitoring rendszer kiptsvel tudja az nkormnyzat nyomon kvetni, amelynek segtsgvel a legkisebb mozgsok is mrhetk.

A vros kzptv clja, hogy a fejlesztssel ltrejtt eredmnyek hatsnak nvelse rdekben a Sugovica termszeti rtkeinek megmentsrt tovbbi revitalizcis beruhzsokat hajtson vgre plyzati forrsok bevonsval.